Abun Sui Anyit bersama masyarakat Ulu Bakun

Abun Sui Anyit bersama masyarakat Ulu Bakun
Bukti Resolusi yang telah dihantar secara serahan tangan kepada Penguasa Jabatan Tanah dan Servei Kapit.

MENCARI PENYELESAIAN MASALAH TANAH NCR BAGI PENDUDUK LEBU KULIT

MENCARI PENYELESAIAN MASALAH TANAH NCR BAGI PENDUDUK LEBU KULIT
SELEPAS DIALOG BERSAMA JABATAN HUTAN SARAWAK

Wednesday, January 23, 2013

Polemik Kalimah ALLAH

Isu "ALLAH" muncul lagi. Seolah-olah pihak tertentu menggunakan isu ini untuk "peluru" mereka mendapatkan sokongan dengan membakar semangat kaum tertentu.

Politik tidak seharusnya mendapatkan kekuatan berlandaskan isu-isu sensitif seperti ini. Politik sepatutnya membincangkan polisi-polisi yang boleh dilaksanakan untuk memajukan rakyat. Bukan politik berlandaskan sentimen perasaan kaum-kaum tertentu di Malaysia.

Jika politik berasaskan sentimen sensitif seperti ini diteruskan, maka agak sukar bagi mana-mana kerajaan di Malaysia untuk menyatukan rakyat Malaysia yang sedia ada berbilang kaum dan agama. Justeru itu perbezaan kepercayaan dan bangsa ini tidak boleh dipaksakan kepada bangsa yang lain.

Oleh itu, jika ada unsur-unsur memaksa ini wujud, ia boleh menimbulkan ketegangan di kalangan rakyat Malaysia.

Satu perkara perlu diingat dalam menangani isu ini adalah bersederhana terhadap satu sama lain. Maksudnya adalah kita tidak boleh bersikap terlalu taksub terhadap apa yang kita rasa milik kita dan luahkannya kepada orang lain. Sesuatu perbezaan kepercayaan, kalau diluahkan kepada pihak lain yang sememangnya sangat berbeza dan bertentangan dengan apa yang kita percaya dan anuti, maka ketegangan akan berlaku.

Keadaan yang berbeza seperti ini tidak boleh dielakkan di dalam Negara. Justeru pihak kerajaan tidak boleh mengambil sikap hanya kelihatan membela pihak tertentu sahaja dan pihak lain diabaikan atau ditekan. Kerajaan sepatutnya neutral berhubung dengan sesuatu yang memang sangat berbeza di kalangan rakyat. Contohnya isu Agama ini iaitu sesuatu yang berkait rapat dengan kepercayaan kita kepada Tuhan sebab ianya adalah peribadi.

Kepercayaan kita rakyat Malaysia akan terus dengan populasinya yang berbilang bangsa dan berbagai agama untuk selama-lamanya. Kepelbagaian kaum dalam Negara kita tidak boleh dicantum menjadi satu kaum sahaja. Satu kaum tidak boleh memaksa sesuatu kepercayaan mahupun larangan terhadap pihak selain bangsa sendiri.

Kita tidak boleh membenarkan pihak extremis bangsa dan agama menguasai rakyat Malaysia yang majoritinya cintakan keamanan.

Justeru kesederhanaan terhadap satu sama lain sangat berguna bagi mengelak polemik kalimah ALLAH ini mengancam perpaduan kaum di Malaysia.  

1 comment: